Vitamin:
|
Kilder:
|
Nødvendigt for:
|
Anbefalet dagsdosis:
|
||||
|
Kød, æg og mejeriprodukter. Desuden
orange og mørkegrønne grøntsager.
|
Synet, vækst, immunforsvaret, tør hud,
appetit og smag. Desuden for fosterets udvikling af organer.
|
Mænd og kvinder: 1 milligram.
|
||||
|
Kornprodukter, bælgfruger og linser.
Desuden magert kød og mejeriprodukter.
|
Omdannelsen af kulhydrater til glukose,
som er vigtigt for bl.a. hjernen, hjertet og musklers funktion.
|
Mænd: 1,4 mg. Kvinder: 1,1 mg. Ved
graviditet og amning stiger behovet med 0,5 mg pr dag.
|
||||
|
Mejeriprodukter, fuldkornsprodukter,
kød, blad-grønt, bælgfrugter og fisk.
|
Vækst, hud, negle, hår, læber og tunge
samt synet.
|
Mænd: 1,7 mg. Kvinder: 1,3 mg. Ældre kan
nøjes med hhv. 1,5 og 1,2 mg. Gravide: 1,6 mg. Ammende: 1,7 mg pr. dag.
|
||||
|
Kød, fisk, fjerkræ og
fuldkornsprodukter.
|
Omsætningen af proteiner, fedt og
kulhydrater til energi i kroppen.
|
Mænd: 16 -20 NE, og 1-2 NE mindre som
ældre. Kvinder: 15 NE. Gravide: 17 NE. Ammende: 19 NE.
|
||||
|
Magert kød, grøntsager,
fuldkornsprodukter og mælk.
|
Omdannelse og udnyttelse af protein og
fedt samt dannelse af arvemateriale.
|
Mænd: ca. 1,5 milligram pr. dag.
Kvinder: 1,2 milligram pr. dag.
|
||||
|
Magert kød og fisk samt æg og
mejeriprodukter.
|
Omsætning af fedt og aminosyrer til
protein, hvilket er vigtigt ved celledeling. Vedligeholder nerverne.
|
Mænd og kvinder: 2 mikrogram. Ammende:
2,6 mikrogram.
|
||||
|
Citrusfrugter, bær, tomater, blomkål,
kartofler og grønne blad-grøntsager.
|
Har betydning for kroppens immunforsvar,
der blandt andet beskytter mod virus og bakterier.
|
Mænd og kvinder: 75 mg. Gravide: 85 mg.
Ammende: 100 mg.
|
||||
|
Æg, fede fisk og fede mælkeprodukter.
|
Øger optagelsen af calcium fra
tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af
calcium og fosfat. Sikrer balance i immunsystemet.
|
Mænd og kvinder: 7,5 mikrogram. Ældre,
gravide og ammende: 10 mikrogram.
|
||||
|
Fedtstoffer, kornprodukter, æg, ost og
mælk.
|
Beskytter kroppens celler mod
nedbrydning. Kan stimulere immunsystemet.
|
Mænd: 10 mg. Kvinnder: 8 mg. Gravide: 10
mg. Ammende: 11 mg.
|
||||
|
Mørkegrønne grøntsager som avocado,
broccoli, kål, spinat og vindruer. Derudover lever, nyre, mejeriprodukter,
kornprodukter, kød og frugt.
|
Blodets størkningsproces samt dannelsen
af vigtige proteiner.
|
Mænd: 0,08 mg. Kvinder: 0,065 mg.
|
||||
|
Bælgfrugter, grønne grønsager og lever.
Desuden kornprodukter, frugt og mælkeprodukter.
|
Gavnligt for de røde blodlegemer og for
cellernes deling.
|
Mænd og kvinder: 300 mg. Dog, kvinder
ml. 18-30 år: 400 mg. Gravide og ammende: 500 mg.
|
||||
|
Kød, fuldkornsprodukter, broccoli, ærter
og bønner er de bedste kilder. Derudover mælk, æg, lever og bælgfrugter.
|
Omdannelsen af maden til energi. Gavner
desuden nervesystemet og produktionen af hormoner.
|
Mænd og kvinder: 4-7 milligram.
|
torsdag den 19. september 2013
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar