torsdag den 19. september 2013


 

Vitamin:
Kilder:
Nødvendigt for:
Anbefalet dagsdosis:
© Geir Haukursson
http://www.netdoktor.dk/system/s.gif
Kød, æg og mejeriprodukter. Desuden orange og mørkegrønne grøntsager.
Synet, vækst, immunforsvaret, tør hud, appetit og smag. Desuden for fosterets udvikling af organer.
Mænd og kvinder: 1 milligram.
© Geir Haukursson
http://www.netdoktor.dk/system/s.gif
Kornprodukter, bælgfruger og linser. Desuden magert kød og mejeriprodukter.
Omdannelsen af kulhydrater til glukose, som er vigtigt for bl.a. hjernen, hjertet og musklers funktion.
Mænd: 1,4 mg. Kvinder: 1,1 mg. Ved graviditet og amning stiger behovet med 0,5 mg pr dag.
© Geir Haukursson
http://www.netdoktor.dk/system/s.gif
Mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, kød, blad-grønt, bælgfrugter og fisk.
Vækst, hud, negle, hår, læber og tunge samt synet.
Mænd: 1,7 mg. Kvinder: 1,3 mg. Ældre kan nøjes med hhv. 1,5 og 1,2 mg. Gravide: 1,6 mg. Ammende: 1,7 mg pr. dag.
© Geir Haukursson
http://www.netdoktor.dk/system/s.gif
Kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter.
Omsætningen af proteiner, fedt og kulhydrater til energi i kroppen.
Mænd: 16 -20 NE, og 1-2 NE mindre som ældre. Kvinder: 15 NE. Gravide: 17 NE. Ammende: 19 NE.
© Geir Haukursson
http://www.netdoktor.dk/system/s.gif
Magert kød, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk.
Omdannelse og udnyttelse af protein og fedt samt dannelse af arvemateriale.
Mænd: ca. 1,5 milligram pr. dag. Kvinder: 1,2 milligram pr. dag.
© Geir Haukursson
http://www.netdoktor.dk/system/s.gif
Magert kød og fisk samt æg og mejeriprodukter.
Omsætning af fedt og aminosyrer til protein, hvilket er vigtigt ved celledeling. Vedligeholder nerverne.
Mænd og kvinder: 2 mikrogram. Ammende: 2,6 mikrogram.
© Geir Haukursson
http://www.netdoktor.dk/system/s.gif
Citrusfrugter, bær, tomater, blomkål, kartofler og grønne blad-grøntsager.
Har betydning for kroppens immunforsvar, der blandt andet beskytter mod virus og bakterier.
Mænd og kvinder: 75 mg. Gravide: 85 mg. Ammende: 100 mg.
© Geir Haukursson
http://www.netdoktor.dk/system/s.gif
Æg, fede fisk og fede mælkeprodukter.
Øger optagelsen af calcium fra tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat. Sikrer balance i immunsystemet.
Mænd og kvinder: 7,5 mikrogram. Ældre, gravide og ammende: 10 mikrogram.
© Geir Haukursson
http://www.netdoktor.dk/system/s.gif
Fedtstoffer, kornprodukter, æg, ost og mælk.
Beskytter kroppens celler mod nedbrydning. Kan stimulere immunsystemet.
Mænd: 10 mg. Kvinnder: 8 mg. Gravide: 10 mg. Ammende: 11 mg.
© Geir Haukursson
http://www.netdoktor.dk/system/s.gif
Mørkegrønne grøntsager som avocado, broccoli, kål, spinat og vindruer. Derudover lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød og frugt.
Blodets størkningsproces samt dannelsen af vigtige proteiner.
Mænd: 0,08 mg. Kvinder: 0,065 mg.
© Geir Haukursson
http://www.netdoktor.dk/system/s.gif
Bælgfrugter, grønne grønsager og lever. Desuden kornprodukter, frugt og mælkeprodukter.
Gavnligt for de røde blodlegemer og for cellernes deling.
Mænd og kvinder: 300 mg. Dog, kvinder ml. 18-30 år: 400 mg. Gravide og ammende: 500 mg.
© Geir Haukursson
http://www.netdoktor.dk/system/s.gif
Kød, fuldkornsprodukter, broccoli, ærter og bønner er de bedste kilder. Derudover mælk, æg, lever og bælgfrugter.
Omdannelsen af maden til energi. Gavner desuden nervesystemet og produktionen af hormoner.
Mænd og kvinder: 4-7 milligram.

 

 

 

         

Ingen kommentarer:

Send en kommentar