Typisk opbygning af instruerende
tekst.
· Overskrift – Hvad er målet?
· Materialer – Hvad skal der bruges?
· Fremgangsmåde – Hvordan gør man?
· Illustrationer – Billeder, der
understøtter teksten.
Instruerende tekst:
Brugsanvisninger,
opskrifter og spilleregler er eksempler på instruerende tekster. En forklaring,
der kan understøttes af billeder/tegninger til, hvordan man udfører en opgave.
Sproglige kendetegn:
I en
instruerende tekst fortæller overskriften, hvad målet med teksten er.
Teksten
indeholder flest handleverber, der er skrevet i bydeform.
Læseren
omtales som ”man” eller ”du”
Sætningerne
bindes sammen af ord, som fortæller hvilken rækkefølge tingene skal gøres i.
Tekstens opbygning:
Overskriften
viser hvad målet er
Materialer/ingredienser
er en liste over, hvad der skal anvendes for at nå målet. I listen står der
også hvor meget der skal bruges og hvordan det ser ud.
Fremgangsmåden:
detaljeret beskrivelse af, hvordan man skal gøre noget i en bestemt rækkefølge.
Illustrationer:
teksten kan indeholde et billede, en tegning eller en model, der hjælper
læseren til at forstå, hvad der skal gøres.
At arbejde med instruerende tekster:
Det er en
fordel at have en viden om hvordan instruerende tekster er bygget op, hvis man
selv skal skrive en opskrift.
For elever
med executive vanskeligheder er det en fordel at opskriften er opbygget som en
tegneserie, piktogram.
Det kan give
et godt overblik at skille sætningerne ad og sætte teksten op i nummererede
punkter, hvis den ikke er opdelt i forvejen.
Undervisningsforløb. Rejsen til Konstantinopel.
Så er der lavet beskøjter til turen. Skulle hilse og sige at smagen var rigtig god. :-)Undervisningsforløb. Rejsen til Konstantinopel.
Lavet af vand, gær, salt, rug- og hvedemel. Bagt 15 min på 225 grader og efterfølgende
tørret i ovnen på 125 grader i 2 timer.
Opskriften stammer fra omkring år 1800
www.fyrskibet.dk
Selve undervisningsforløbet findes på www.naturogteknikfaget.dk og er et flerfagligt forløb, gående på dansk, Na/tek, matematik, historie, kristendom og madkundskab.
Faglig læsning af instruerende tekster som bl.a. omhandlede opskrifter .
Vi fik talt om køkken rutiner/hygiejne, håndtering af råvarer, kendskab til råvarer og elevernes arbejde udmundede i skriftligt at skulle konstruere deres egen opskrift med de råvarer, der var indkøbt.
Selve opskriften, på frugtsalat, blev efterfølgende udført i skolekøkkenet sammen med 28 elever fra 5. klassetrin og blev en stor succes. Eleverne arbejdede i grupper og min rolle ændrede sig undervejs fra at være underviser til at blive observatør og tidsholder. Alle var færdige rettidigt og alle køkkener var skinnende rene efter brug. Frugtsalaten blev efterfølgende nydt samtidig med, at der blev evalueret på forløbet. Klassen udtrykte enighed og at et sådan forløb skulle gentages og gerne med pandekager!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar